Dit
is mijn
Maatvast

lorem ipsum dolor sit amet

Het is leuk in De Hype en ik leer er ook nog van

Bradley MacDonald, vrijwilliger Jongerencentrum De Hype

“Ik doe eigenlijk alles wat nodig is bij De Hype. Ik sta achter de bar, help mensen in de studio, verzorg de techniek bij optredens en oefensessies. Ik ben er meestal een of meer keer per week. In overleg met beheerder Rik help ik met allerlei dingen. Het is echt leuk om te doen en ik leer er ook van.”

“Zo rond mijn elfde ben ik als vrijwilliger actief geworden voor De Hype, dus dat is nu al zo’n vijf jaar. Daarvoor was ik er al wel eens geweest. Ik heb gewoon gevraagd of ik iets kon doen. En dat kon dus. Ik hou ervan om te helpen met activiteiten en om evenementen te organiseren. Ik was ook al bezig om een eigen game-event op te zetten, maar dat is door corona niet doorgegaan. Maar zo gauw het kan, pak ik het weer op.”

“Ik doe licht, geluid, regel de livestreams; ik leer echt in de praktijk hier. We hebben hier prima apparatuur. Niet het allernieuwste, maar het doet wat het moet doen. Af en toe komen hier wel eens wat klasgenoten. Nog niet iedereen kent De Hype. De PR kan nog wel iets beter, maar daar zijn we met z’n allen druk mee bezig. Uiteindelijk wil ik wel iets gaan doen in evenementenorganisatie of zoiets. Dat ligt me goed en daar heb ik plezier in.”

Je ontmoet veel mensen en daar wordt iedereen rijker van

Carla Beenakker, vrijwilliger Linquenda, Het Contact en het Ontmoetingscentrum

“Ik zwerf overal rond in Nieuw Vennep. Ik heb mijn eigen creaclub in Het Contact, ik ben af en toe bij het Ontmoetingscentrum en actief met de activiteiten die Maatvast organiseert in het wijkgebouw Linquenda. Verder help ik bij de kinderboerderij en raap ik met een wandelgroep zwerfvuil op. Ik verveel me nooit. Dat vind ik juist leuk. Je ontmoet veel mensen, je leert van elkaar en daar wordt iedereen rijker van. Bovendien is het handig dat ik zoveel mensen ken. Je weet de wegen te bewandelen, je blik wordt wat wijder, de lijntjes zijn kort en je kunt snel iets voor elkaar krijgen voor de gemeenschap.”

“Ik doe al ruim 20 jaar vrijwilligerswerk in Nieuw Vennep. In 2019 werd ik zelfs verkozen tot Koningin van Nieuw Vennep! Een hele eer en hartstikke leuk. De dames van de creaclub hebben toen nog mijn koninginnenjurk gemaakt. Dat sociale heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders hebben mijn broers, zus en mij opgevoed om mensen te helpen. Voor ons is dat normaal. Ik sta altijd open voor de verhalen van anderen, probeer de dingen te regelen die niet goed gaan.”

“Mensen willen niet alleen zijn, ze willen bij elkaar zitten en een praatje met elkaar kunnen maken. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. De creaclub in Het Contact ben ik ooit begonnen om allerlei culturen bij elkaar te brengen. Dat werkt goed en loopt nog steeds. Ook met de mensen van Maatvast heb ik goed contact. Je merkt dat je gewaardeerd wordt. Ze betrekken ons ook bij plannen en ideeën: wat vinden jullie ervan? Dat is fijn. We worden serieus genomen en er is persoonlijke aandacht. Dat is voor iedereen belangrijk.”

Welke cursus vindt u leuk? Laat het weten!

Cecile Kunz, coördinator cursusbureau

“Het initiatief om een cursus te starten komt vaak van de bezoekers van een locatie: ‘Kunnen we hier niet een schildercursus doen?’. Dan kijk ik of er voldoende deelnemers zijn en dan regel ik een docent. Het uitgangspunt is: wat willen de mensen in de wijk? Waar is vraag naar en is er ook voldoende animo voor? Soms gaan we ook actief op zoek. Wat mist u en wat zou u leuk vinden?”

“We hebben een heel gevarieerd cursus- en activiteitenaanbod. Tekenen, schilderen, gym, yoga, dansen en taallessen. We hebben ook een koor uit Hoofddorp dat een gevarieerd repertoire zingt en een koor in Nieuw-Vennep dat liedjes van vroeger en nu zingt. Ze werken aan een eigen repertoire en treden onder andere op in verzorgingshuizen.”

“Je hoeft niet een bepaald type mens te zijn om bij Maatvast te werken of te helpen. Maar het is wel belangrijk dat je met plezier je werk doet. Dat doe ik ook echt. Ik heb ook veel contact met de deelnemers en cursusleiders. Dat is zo fijn. Ze kunnen alles tegen me zeggen, ook als het niet over de cursussen gaat. Ik help graag met tips en advies. Zo bouw ik ook een band op met hen en dat is minstens zo belangrijk voor me.”

Het is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?

Diana Celie, vrijwilliger ‘t Rietland

“Vroeger kwam ik met mijn moeder mee naar ’t Rietland. Zij heeft hier jaren als vrijwilliger gewerkt. Ze was er zo vaak, dat mensen wel eens aan haar vroegen of ze in ’t Rietland woonde. Een paar jaar geleden was er een oproep: wie wil er taarten bakken? Nou ik dus! Bakken is een van mijn hobby’s. Sinds vier jaar bak ik nu in principe elke veertien dagen een taart voor bij de koffie en op verzoek bak ik extra taarten voor andere activiteiten, zoals bij de verhalentafel.”

“Ik help met versieren en dergelijke, regel samen met Maatvast altijd de koffietafel in ’t Rietland tijdens de week tegen eenzaamheid en was betrokken bij het Kerstcafé (groot succes!). Maar ik ben er vooral voor de taarten. Bezoekers hoeven maar een euro te betalen voor een lekker stukje taart. Met de opbrengst kunnen er ook weer andere activiteiten georganiseerd worden. We draaien wat dat betreft hartstikke goed. Ik krijg ook veel positieve reacties van de bezoekers. Je ziet hoe belangrijk dit voor de mensen is. Een beetje gezelligheid en aandacht: het lijkt een klein iets, maar het betekent heel veel.”

“Van Maatvast krijg ik ook veel waardering en daar ben ik erg blij mee. Bijvoorbeeld allerlei attenties met de feestdagen, en de speciale avond voor vrijwilligers. Die is altijd ontiegelijk gaaf en gezellig. Maar het gaat me eigenlijk vooral om het gevoel dat ze me steeds geven: ik word gezien, serieus genomen en ik word gewaardeerd. Daar doe je het voor. Ik krijg geen salaris, maar dit is veel belangrijker. Dit is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?”

Met muziek breng je wat geluk bij de mensen

Dion Offringa, vrijwilliger ’t Rietland

“Ik organiseer karaoke voor ouderen in ‘t Rietland. De bedoeling was dat dat een paar keer per jaar zou zijn, maar na de eerste keer gooide corona roet in het eten. Maar zo gauw het weer kan, gaan we er zeker mee verder. Die eerste keer was namelijk echt fantastisch. Iedereen vond het hartstikke leuk en er werd veel meegezongen.”

“Ik hou van muziek, ik zing vanaf mijn jeugd. Dat heb ik van huis uit meegekregen. Mijn oma zei altijd, zeker toen ze op hoge leeftijd in het bejaardentehuis zat: ik put kracht uit de muziek. Zo voel ik dat ook en dat wil ik graag aan anderen meegeven. Ook bij mijn werk in de thuiszorg zing ik veel.”

“Mijn moeder heeft in Badhoevedorp veel vrijwilligerswerk gedaan. Ze heeft hier bijna 40 jaar dansles gegeven. Het zorgen voor anderen en omkijken naar elkaar zit wel in ons bloed. Ik vind het heel belangrijk om iets voor anderen te doen. Zeker voor senioren, ik heb wat met ouderen. Als vrijwilliger bij ’t Rietland, in mijn werk en bij de thuiszorgonderneming die ik opzet, gaat het er mij om dat ik iets voor anderen kan betekenen. Dat maakt mij blij en daarmee breng ik een beetje geluk bij de mensen.”

Heel trots op het team van de Amazone

Edith Vormer, sociaal beheer

“Als sociaal beheerder van de Amazone zorg ik ervoor dat het gebouw up-to-date blijft, dat er ruimtes beschikbaar zijn voor de clubjes, verenigingen, bedrijven en instellingen en dat we leuke en interessante activiteiten kunnen aanbieden. Maar het belangrijkste is misschien wel dat bezoekers zich hier welkom voelen. Dat ze hier graag binnenwandelen voor een kopje koffie, een praatje of een krantje. Voor velen voelt de Amazone als een tweede huiskamer. Daar doen we het allemaal voor.”

“Ik heb hiervoor allerlei administratieve functies gehad. Bij een bank, een uitvaartorganisatie, maar toen ik hier kwam werken – eerst als assistent en sinds 2019 als beheerder – viel alles op zijn plek. Het is ontzettend leuk werk, ik kan hier echt mijn ei kwijt. Het is fijn om het mensen naar de zin te maken en iets voor ze te betekenen. Dat doe ik uiteraard niet alleen. We hebben een fantastisch team. Ik ben echt heel trots op de medewerkers en vrijwilligers van de Amazone.”

“Komende tijd kunnen we alle leuke dingen weer oppakken, hoop ik. We hebben grootse plannen. Het gaat ook hartstikke goed, maar we willen altijd meer. We proberen steeds meer mensen te interesseren en benaderen ze via sociale media, de lokale krant en met flyers. Afgelopen jaar, toen er minder activiteiten konden doorgaan, zijn we ook wel met de fiets Hoofddorp in getrokken om een kaartje en iets lekkers bij de mensen langs te brengen. Dat wordt heel erg gewaardeerd.”

De Hype is een fijne plek, ook om tracks te maken

Festus Meijer, rapper, coach, Jeugdcentrum De Hype

“Ik ben vaak bij De Hype. Als het kan, op de dagen dat het open is, ben ik er meestal wel. Er zijn muziekinstrumenten, mix apparatuur, camera’s en een green screen. Dus je kunt tracks maken en beelden erbij opnemen. Als upcoming artiest ben ik wel blij met De Hype. Ik doe ook meestal mee met de talentenjacht van Maatvast. On Fleek, dat is een muziekwedstrijd voor DJ’s en muzikanten. En ik treed vaak op feesten en evenementen op en ben al een paar keer op de radio geweest. Ik ben nu bezig om een goede videoclip op te nemen.”

“Ook geef ik in De Hype les aan kinderen van ongeveer 12 tot 14 die willen leren rappen. Ik leer ze teksten schrijven, rappen en hoe ze de flow opbouwen. Het doet mij vooral goed dat ze er lol in hebben. Toch wil ik dat ze in de workshop ook wel serieus aan de slag gaan. Grappen maken is prima, maar ze willen ook een goede track maken. Ik produceer en tape ze, maak de track, maar zij moeten met de tekst en ideeën komen. Het is leuk om te doen en sommigen hebben zeker talent. De Hype is een fijne plek. Ik voel me er thuis, ik help met allerlei dingen en ik heb er zeker wat aan om liedjes uit te brengen en te proberen om een carrière in de muziek op te bouwen.”

Wij zijn het gezelligste team van Maatvast

Vrijwilligers Jongerencentrum Flex-C

“Elke week zijn we in ieder geval twee dagen geopend voor inloop. Op woensdag voor kinderen uit de laatste klassen van de basisschool, donderdag voor de jongeren van 12 tot 23 jaar. Er is altijd van alles te doen. Er zijn games, we kijken met z’n allen naar films en wedstrijden op een groot scherm en er is een DJ-set. Daarnaast organiseren we geregeld leuke activiteiten: voor het wijkfeest, tijdens NLDoet, allerlei party’s, workshops, silent disco, van alles. We werken ook samen met Poppodium Duycker.”

“We zijn met z’n vijven. Alicia en Alex zijn als eersten hier gekomen, dat is alweer zo’n zes jaar geleden. Reza, Danique en Levi kwamen daarna. We studeren allemaal nog. We zijn hier wel elke week. Om plannen te maken, op te ruimen, de boel te versieren, activiteiten te organiseren en de kinderen en jongeren te begeleiden. Het is gewoon echt heel leuk om met elkaar actief te zijn. Nou zijn wij natuurlijk ook het gezelligste team van Maatvast.”

“Veel kinderen en jongeren uit de wijk kennen Flex-C nog niet. Als ze het wel kennen, hebben ze soms wel vooroordelen. Dat het niet echt iets voor hun is. En we concurreren met de games die ze thuis kunnen spelen. Eerlijk gezegd nodigt de buitenkant van het gebouw niet echt uit. We doen er veel aan om ze meer te betrekken. We flyeren, zijn actief op sociale media en gaan soms bij scholen langs. Als ze er eenmaal zijn vinden ze het altijd heel leuk. Het gaat ook best goed en het wordt steeds drukker, maar het kan altijd beter. Daar werken we met z’n vijven dan ook hard, en met veel plezier, aan!”

Mensen betrekken bij creativiteit, dat vind ik belangrijk

Irma Jansen, vrijwilliger Ontmoetingscentrum Nieuw Vennep

“Het plezier in creativiteit, dat wil ik vooral overdragen. Echt met je handen werken en iets creëren is hartstikke leuk en belangrijk, zeker in dit digitale tijdperk. Bijna iedereen zit vrijwel voortdurend aan een scherm vastgekluisterd. Kom van de bank af, ga aan de slag met je creativiteit en maak iets! Iedereen is bijzonder en creatief op zijn eigen manier. Het is zonde om daar niks mee te doen.”

“Sinds 2016 Ik geef creatieve workshops aan jongeren en volwassenen in het Ontmoetingscentrum. Wekelijks is er de Kunstclub voor kinderen van 8 tot 12. Die leren bijvoorbeeld de basisprincipes van tekenen – hoe je gezichten, licht en schaduw, actie tekent en hoe je perspectief in een tekening brengt. Ik ben alleen niet echt een juf die voor de klas staat, ik geef iedereen persoonlijk aandacht. En je moet ook niks van mij. Iedereen moet altijd al zoveel. Ik wil ze vooral stimuleren hun creativiteit de vrije loop te laten. Voor de volwassenen geef ik onder meer de workshop Dikke Dames schilderen. Dat slaat enorm aan!”

“Ik teken al mijn hele leven. In 1996 ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie in Den Haag. Ik ben niet zo’n gallery-kunstenaar die kunst maakt waar je alleen naar mag kijken. Ik deel graag en wil de kunst naar de mensen brengen, niet andersom. Mensen betrekken bij creativiteit en mensen bij elkaar brengen, dat is voor mij belangrijk. Het sociale aspect is dus onmisbaar en daar is het Ontmoetingscentrum een fijne plek voor.”

Even een praatje, dat kan al zoveel betekenen

Karin Kiekens, vrijwilliger De Amazone

“Ik ben eigenlijk helemaal geen zorgtype. Toch is het zo leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik kook om de week voor de buurtmaaltijd, geef creatieve workshops en doe de klusjes die nodig zijn. Dat kost wel wat energie, maar je krijgt er ook enorm veel energie voor terug. We zijn er voor de bezoekers, maar ik heb het wijkcentrum ook nodig.”

“We zijn er voor iedereen. Voor sommige mensen is een bezoek het hoogtepunt in de maand en voor anderen is het hun dagelijkse loopje. Het is ook belangrijk dat er zo’n plek in de wijk is. Iedereen is altijd druk met werk of andere verplichtingen. Maar je buurman of buurvrouw zit misschien alleen thuis en ziet bijna niemand. Dan kan een kopje koffie, een workshop knutselen of samen een hapje eten echt een verschil maken.”

“Het maakt mij niet uit wie je bent of wat je doet, ik ga met iedereen om. Ik benader iedereen positief. Even een praatje, even laten zien dat we er zijn voor ze en dat we interesse hebben in hun dagelijkse leven of hun problemen. Dat lijkt klein, maar dat kan al zoveel betekenen voor iemand.”

Wij gaan voor gezelligheid

Lisette Glerum, vrijwilliger de Amazone

“Er is altijd genoeg te doen. Als er kookclub is staan we bijna de hele dag te schillen en snijden. Maar ook als er geen activiteit is, zijn we aan het verven of opknappen. Onze bezoekers zien alles: ‘Heb je een nieuw plantje?’. Wij gaan voor gezellig. Al zit er maar één meneer, we maken het huiselijk. De kookclub is altijd goed bezocht. We maken geen luxe gerechten of liflafjes. Lekkere Hollandse pot, dat wordt gewaardeerd. Als iemand dan zegt: ‘Dat doet me aan mijn vrouw denken’, dan is mijn dag goed.”

“Ik ben hier ooit komen binnen lopen bij een paranormale beurs. Vervolgens kwam ik vaker om te helpen, zo ben ik erin gerold als vrijwilliger. Tot vorig jaar woonde ik in Hoofddorp. Toen was ik hier elke week. Nu ik in Wervershoof woon, doe ik één week op en drie weken af. In die ene week ben ik hier dan vier dagen. Ik blijf het graag doen, ook nu het een uur rijden is.”

“We hebben zo’n leuk team. Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen gedoe. Elke vrijwilliger en medewerker is een bloem en samen vormen we een mooi en veelkleurig boeket. We accepteren iedereen en iedereen draagt zijn steentje bij. In de coronatijd kun je je blind staren op wat er allemaal niet kan, maar wij kijken liever naar wat wel kan. We staan ook niet in de wachtstand. We laten van ons horen en trekken er soms op uit om mensen te blijven betrekken. Kom je weer? De Amazone is voor veel mensen hun enige uitje. Nou, dan maken we er echt iets van. Voor mij is vrijwilliger zijn belangrijk werk. Iets voor anderen doen, omdat je het leuk vindt en echt iets kunt betekenen.”

Met elkaar kunnen we alles voor elkaar krijgen

Lucas Drewes, vrijwilliger Ontmoetingscentrum Nieuw Vennep

“Sinds een jaar of twee help ik mee met het buurtrestaurant. Met z’n vieren – Louise, Hanneke en Tineke zijn al jaren de drijvende kracht achter het restaurant – bereiden we elke eerste maandag van de maand een maaltijd voor de bezoekers. We maken er echt iets van. Een compleet 3-gangenmenu aan tafel geserveerd. We vragen wat bezoekers lekker vinden en houden daar rekening mee. De kosten zijn zes euro per maaltijd. Daar houden we soms iets van over en dat sparen we dan op voor het kerstdiner of een barbecue.”

“Het is natuurlijk meer dan alleen een maaltijd. Het is een heel sociaal gebeuren. Even een praatje met elkaar, wat gezelligheid. Dat is ook de functie van het Ontmoetingscentrum. Het is een dorpshuis, waar je je buurtgenoten ziet, waar je kennismaakt met andere culturen en waar je je thuis voelt maar toch even achter je eigen voordeur vandaan bent. In de coronatijd hebben we gezien hoe broos het leven is. Er kan zo iets tussen komen. Juist dan is het belangrijk om de verbinding aan te gaan met de mensen uit je omgeving en sociaal betrokken te zijn.”

“Ik werk bij een hotelketen en heb de hotelschool gedaan, maar ik ben niet culinair opgeleid. Ik ben vooral hobbykok en vind het ontzettend leuk om zoiets te kunnen doen voor anderen. En het slaat aan. We hebben steeds meer gasten en we kunnen nog wel wat versterking gebruiken. Dankzij mijn werk heb ik ook een groot netwerk, dat ik af en toe graag inschakel voor het Ontmoetingscentrum. Zo hebben we tijdens corona, toen het buurtrestaurant dicht was, bij de vaste bezoekers een diner aan de deur bezorgd. Zo wil ik meer mensen en bedrijven betrekken. Met elkaar kunnen we alles voor elkaar krijgen. Dat begint misschien met een gezamenlijke maaltijd, maar we kunnen nog veel meer doen om de verbinding te versterken.”

Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners

Nicole Middelbosch, vrijwilliger Dorpshuis De Meerkoet

“We hebben een heel actieve en betrokken gemeenschap in Lisserbroek. De Meerkoet is vaak het middelpunt van het dorp. Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners. Heel veel clubjes en verenigingen hebben hier hun plek gevonden en we hebben een grote groep, enthousiaste vrijwilligers.”

“Dorpshuis De Meerkoet is een fijne en gezellige plek. Dat was het eerst niet. Het zag er wat oubollig uit. We hebben eerst de huiskamer flink opgeknapt: frissere kleuren, een nieuwe bank, allemaal net iets strakker en warmer. Toen begon het ook beter te lopen. Daarna hebben we de hele Meerkoet aangepakt. Het is nu een modern en mooi dorpshuis, waar mensen van alle leeftijden zich welkom voelen. Het volgende project is om de buitenruimte aan te pakken.”

“Ik woon nu zo’n 12 jaar in Lisserbroek. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en toen we hier kwamen, wilde ik ook wat doen. Ik ben actief bij Lisserbroek SamenMeer en hier bij de Meerkoet doe ik van alles. De voorkomende klusjes, helpen met verbouwen en ik denk mee over welke organisaties we nog meer bij de Meerkoet kunnen betrekken en hoe we extra fondsen kunnen werven. We krijgen volop ondersteuning van Maatvast, maar kunnen ook behoorlijk zelfstandig dingen organiseren en uitproberen. Het is heel leuk om op verschillende manieren te kunnen bijdragen aan zo’n actieve gemeenschap die zoveel verschillende mensen aan zich weet te binden.”

Dit is een superfijne plek om te dansen en onze creativiteit kwijt te kunnen

Barbara, Tije en Bente, dansers en vrijwilligers De Nooduitgang

“Het is heel erg fijn dat we een plek hebben om te dansen. We hebben hier de ruimte en de grote spiegelwand is natuurlijk ook superfijn. Die heb je thuis niet. Het is ideaal dat we De Nooduitgang kunnen gebruiken om te oefenen en onze creativiteit kwijt te kunnen. We dansen hier elke woensdagavond. Zonder publiek, altijd met z’n drieën. Maar als er jongeren zijn die interesse hebben om langs te komen, dan kan dat natuurlijk best.”

“Op zondag hebben we ergens anders dansles en op woensdag zijn we in De Nooduitgang aan het dansen. Gewoon voor de lol. We maken zelf de choreografie. Het is een combinatie van contemporary dance en streetdance. We zijn heel goede vrienden en we kennen elkaar van de dansles. Dat doen we al best lang, zeker tien jaar al. De Nooduitgang was de oude locatie van onze dansschool, vandaar die 7 meter lange spiegelwand. Jaarlijks doen we ook een tegenprestatie, als dank dat we hier kunnen dansen. Dan geven we bijvoorbeeld een dansworkshop.”

“We zijn ook als vrijwilliger actief in De Nooduitgang. In totaal zijn we met acht vrijwilligers hier. We helpen bij alle voorkomende klusjes en activiteiten. Er is van alles te doen voor de jeugd. Het is dan ook best druk vaak, zeker bij activiteiten voor kinderen onder de 12. Maar ook voor de jongeren is er genoeg te doen en beleven. Ze kunnen gamen, dj’en, tafeltennissen, poolen, tafelvoetballen, er zijn vaak allerlei workshops en je kunt hier dus heel goed dansen!”

De buurten en bewoners bepalen wat er gebeurt

Peter Schrauwen, bestuurssecretaris Stichting Maatvast

“De buurten, wijken en bewoners bepalen wat er gebeurt op onze locaties. Vergeleken met de start in 2013 hebben we nu een stuk meer locaties, wordt er veel meer georganiseerd en zijn we langer en vaker open. Er is dan ook veel meer aanloop en dat is mooi om te zien. Daar doen we het natuurlijk voor. We zeggen zelf: de samenleving is onze opdrachtgever.”

“Ik werk fulltime voor Maatvast, eigenlijk nog wel iets meer. Het houdt niet op bij 9 tot 5. Maar als je houdt van je werk – en dat doe ik echt – dan is dat helemaal niet erg. Als bestuurssecretaris ondersteun ik het managementteam en de raad van toezicht, en ik ben verantwoordelijk voor de communicatie. Mijn werkplek is in principe op het Maatvast-kantoor, maar ik ben zoveel mogelijk op de locaties. Al mijn hele werkzame leven zit ik bij maatschappelijk betrokken organisatie. Daar voel ik me thuis en zeker bij Maatvast zie ik dagelijks voor wie we aan het werk zijn en hoe belangrijk onze locaties en activiteiten zijn.”

“In de coronatijd zijn we druk geweest om de verbinding vast te houden met de vaste bezoekers en de bijna 400 vrijwilligers. Want vergeet niet, ook voor onze vrijwilligers zijn de locaties een belangrijke plek. En andersom, de vrijwilligers zijn het hart van Maatvast. Alleen dankzij hen kunnen we inderdaad vaker open en kunnen we meer activiteiten organiseren.”

Een blij gezicht, daar doe je het voor

Rob Stam, vrijwilliger De Nieuwe Silo

“Ik heb geen twee linkerhanden, maar ben ook geen geboren klusser. Ik help waar ik nodig ben en doe wat ik kan, met veel plezier. Bijvoorbeeld bij de evenementen van De Nieuwe Silo zoals Sinterklaas, de bingo en kerstmarkt. Ik kook af en toe bij het dinercafé. En verder lever ik algemene ondersteuning aan de beheerder bij alle voorkomende klusjes. Vele handen maken licht werk, nietwaar?”

“Ik kende De Nieuwe Silo, ook omdat ik secretaris ben van de Wijkraad Graan voor Visch. Als je dan bij een gelegenheid gevraagd wordt om even te helpen, dan doe je dat. En inmiddels ben ik hier al zo’n vier jaar vrijwilliger. Ik ken veel bezoekers en kan met iedereen wel goed opschieten. Het team van medewerkers en vrijwilligers is ook een leuke club mensen. De Nieuwe Silo is een mooi centraal punt in de wijk. Nou is het gebouw van nature niet enorm sfeervol, maar met elkaar maken we het elke keer heel gezellig.”

“In de coronatijd kon veel niet doorgaan. Maar we kijken dan vooral naar wat we nog wél voor elkaar kunnen doen. Contact houden met elkaar en met de wijkbewoners, dat is belangrijk. Het wordt zeker gewaardeerd, dat merken we. En een blij gezicht te zien, daar doe je het toch voor. Ze zeggen weleens: breng een zonnetje onder de mensen. Als ik dat zonnetje mag zijn, dan vind ik het helemaal goed.”

Het is altijd gezellig bij wijkgebouw ‘t Rietland

Saafi Hussein Abdi, vrijwilliger ’t Rietland

“Het is altijd gezellig bij wijkgebouw ’t Rietland. De mensen zijn erg aardig en het helpt mij ook om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Als Somalische is dat niet altijd makkelijk, maar zo gaat het wel goed. Ik help als vrijwilliger met allerlei klusjes en taken. Ik vraag bijvoorbeeld wat mensen willen drinken, breng ze de rekening van wat ze hebben gedronken. En ik doe de spullen in de vaatwasser, haal het er weer uit en stofzuig af en toe.”

“Tijdens de lockdown was het jammer dat we niet naar ’t Rietland konden. Dat mis ik dan toch wel. Ik woon in Badhoevedorp, in de buurt van het wijkgebouw. Ik ben sinds begin 2020 vrijwilliger. Ik ben gewoon een keer binnengelopen en heb gevraagd of ik kon helpen. Dat kon en daar ben ik blij mee. Het is leuk om iets te doen voor anderen. En het is leuk en gezellig om met elkaar te kunnen praten.”

De Nieuwe Silo is een huis voor iedereen

Said Akkabi, Stichting Marhaba, De Nieuwe Silo

“Vier jaar geleden zijn we samen met verschillende migrantenorganisaties gestart met een wekelijks inloopspreekuur in De Nieuwe Silo. Bij de MOI (Migrantenorganisaties Inloopspreekuur) doen ook de Afghaanse, Syrische en Somalische organisaties, P-team Haarlemmermeer en SMOM (Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Migranten) mee. Iedereen met een vraag of een probleem kan bij ons terecht. Het is prettig voor de bezoekers dat we hun taal spreken. Wij helpen de mensen en als wij het niet weten, dan verwijzen wij door naar de juiste instantie. We zijn begonnen op vrijdagmiddag, maar het was al snel erg druk. Nu zijn we ook op maandagmiddag open, maar het is nog steeds druk.”

“Stichting Marhaba doet veel meer dan alleen het inloopspreekuur. We zijn er voor alle mensen in de Haarlemmermeer. We organiseren informatieavonden, sportactiviteiten en we zorgen bijvoorbeeld tijdens Oud en Nieuw met de buurtvaders dat alles rustig en goed verloopt. In de coronatijd kunnen we geen spreekuur houden en dus doen we veel digitaal, vanuit huis. Maar ook nu helpen we kwetsbare ouderen die bijvoorbeeld de straat niet op durven met boodschappen doen.”

“Maatvast biedt ons de locatie en alle ondersteuning. De Nieuwe Silo is een huis voor iedereen en we zijn erg blij dat we hier een plek hebben gevonden. We worden overal bij betrokken en dat is prettig. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek zijn en contact onderhouden. We moeten elkaar helpen en ons blijven inzetten voor verbinding.”

We geven de jongeren de ruimte om helemaal zichzelf te kunnen zijn

Jongerenwerker Seher Karagoz, Stichting Maatvast

“Dit is de tijd van de jongeren. Ze kunnen nu zoveel leren. Van elkaar, van andere culturen. Bij Maatvast geven we ze een plek waar ze zich vertrouwd en veilig voelen, waar ze ontmoeten, leren en hun vragen kunnen stellen. We geven ze de ruimte waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn zonder dat vader of moeder meekijkt over de schouders. Uiteraard hebben wij indien nodig wel contact met de ouders. Dat weten de jongeren, daardoor is onze connectie ook sterker.”

“Maatvast en het jongerenwerk: ik voel mij vaak als een grote zus voor de jongeren. Wel iets ouder, maar ook dichtbij en vertrouwd. Ik snap snel waar ze mee bezig zijn, waar ze mee zitten. Ik verdiep me ook in de verschillende culturele achtergronden. Zo kun je toch taboe-onderwerpen bespreekbaar maken. De meiden en jongens voelen zich veilig genoeg om van alles tegen mij te zeggen.”

“Ik heb vroeger zelf nooit een plekje gehad waar ik me – buiten mijn eigen huis – echt thuis kon voelen. Dit wil ik creëren voor de jongeren met wie ik werk. Jongeren kunnen meer dan ze denken, alleen ze moeten erin geloven. Wij maken verbinding met ze en geven net dat extra zetje. Uiteindelijk doen ze het echt helemaal zelf! Ik wil op een laagdrempelige manier jongeren ondersteunen, advies geven en ze helpen hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij leren van mij en ik leer ook absoluut van hun.”

Voor mij is dit een prettige en belangrijke plek

Tonton, bezoeker De Nieuwe Silo

“Drie jaar geleden kwam ik hier terecht, toen ik mijn zoons naar de schakelklas bracht naast De Nieuwe Silo. Ik ben freelancer en zat buiten aan een tafel te werken. Toen kwam beheerder Tiny naar me toe en we raakten in gesprek. Ze nodigde me uit om binnen te komen en daar verder te werken. Dat doe ik nog steeds, ook nu nog één zoon hier op school zit. Het is ideaal. Ik zit hier goed, het is gezellig, ik kan werken en zie uit het raam mijn zoon op het schoolplein.”

“Ik voel me welkom hier. We wonen nu zo’n drie jaar in Hoofddorp. Ik kom oorspronkelijk uit Japan en ontmoette mijn vrouw in Nieuw-Zeeland. We kwamen in Hoofddorp terecht bij onze zoektocht naar een school voor onze kinderen. Het bevalt ons hier erg goed. Hoofddorp is een fijne plek. Mensen zijn aardig, je hebt alle faciliteiten, maar het is toch niet zo hectisch als in de grote stad.”

“De Nieuwe Silo is belangrijk voor me. Ik heb hier al veel mensen ontmoet, ik maak vaak een praatje met bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Mensen zijn ook echt geïnteresseerd in wat ik doe en waar ik vandaan kom. Ik help geregeld met wat kleine klusjes. Als er iets verplaatst moet worden of iets moet worden opgeruimd. Ik zou willen dat meer mensen ontdekken hoe gezellig en handig het wijkcentrum is. Er is volop ruimte en gelegenheid voor activiteiten, bijeenkomsten of gewoon even bijpraten met elkaar. Een wijkgebouw als De Nieuwe Silo brengt mensen echt bij elkaar.”

Alles en iedereen kan hier binnen komen lopen

Tiny Guit, beheerder De Nieuwe Silo

“Ik wil de mensen uit de wijk binnen halen. Vanaf het begin hebben we hier ons eigen plan getrokken. Mensen uit de wijk hadden vroeger het idee dat De Nieuwe Silo meer dicht dan open was. Dat beeld hebben we gaandeweg aardig kunnen omdraaien. Ik ben destijds begonnen met een bingo op elke eerste zaterdag van de maand en dat liep meteen hartstikke goed. Vervolgens zijn we de activiteiten gaan uitbreiden. Bijvoorbeeld met het dinercafé, ook dat is heel erg populair.”

“Ruim vijf jaar geleden solliciteerde ik naar de functie van receptioniste/telefoniste bij Maatvast. Nog voor ik begon, werd ik gevraagd of ik assistent-beheerder van De Nieuwe Silo wilde worden. En binnen drie maanden was ik al fulltime beheerder. Superleuk natuurlijk! Mijn belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat de drie zalen goed benut worden door de bedrijven en verenigingen in de wijk en daar buiten. En dat De Nieuwe Silo nog beter bekend raakt en meer bezoekers aantrekt. Dat lukt eigenlijk heel goed. Ik vind mijn werk dan ook ontzettend leuk!”

“Ik vind het belangrijk om mensen te betrekken bij mijn pand. Je merkt dat als ze eenmaal over de drempel zijn, ze het gezellig vinden en vaak vragen of zij iets kunnen doen. Ik koppel ook graag mensen bij activiteiten en klusjes. Dat versterkt de band en daardoor kunnen we weer meer voor anderen doen. Alles en iedereen kan hier binnen lopen. Voor de cursussen, evenementen en gewoon voor een kopje koffie. De Nieuwe Silo is inmiddels een herkenbaar en gewaardeerd punt in de wijk.”