Dit
is mijn
Maatvast

In deze campagne laten we onze medewerkers, vrijwilligers en bezoekers aan het woord. Via hun persoonlijke verhalen laten ze weten wat de Maatvast locaties voor hen betekenen in het dagelijks leven. Onderstaande verhalen bevestigen dat wat we doen, ook goed doen. Maatvast is en blijft mensenwerk. We zijn trots op wie we zijn. Op wat we doen. Op hoe we het doen. Kom je ook een keer langs op een van onze locaties? Je bent van harte welkom!

Ik heb echt goede gesprekken met de jongeren

Hewa Abdulkader, vrijwilliger jongerencentrum De Basis

“Puur bij toeval ben ik bij De Basis terecht gekomen. Ik woon in Zwanenburg, bijna naast de Basis, en wilde graag iets doen als vrijwilliger. Op een basisschool bijvoorbeeld, dat leek mij leuk. Ik ben hier gewoon naar binnen gelopen en heb gevraagd of ik kon helpen. Het was dus een jongerencentrum, geen basisschool. Maar dat vond ik eigenlijk net zo leuk. Ik help nu bijna een jaar op de woensdagavond en vaak als er op andere dagen activiteiten zijn.”

“Op woensdagavond komen hier jongeren van 12 tot 18 jaar. Het is vaak best druk. Ze kunnen hier van alles doen. Het is een fijne plek om te chillen. Ik sta achter de bar en help met wat er te doen is. Ik ben zelf 20 jaar, dus het leeftijdsverschil is klein. Ik kan echt goede gesprekken voeren met de jongeren, we hebben vaak dezelfde ideeën en ervaringen. Nou ja, ik kom uit Syrië en woon nu zo’n vijf jaar in Nederland. Maar toch heb je als jongeren vergelijkbare problemen en verwachtingen.”

“Het is fijn om in gesprek te gaan met anderen. Het is ook goed voor mij om nog beter Nederlands te leren en goed voor mijn CV. Maar ik vind het vooral belangrijk om te helpen en iets voor anderen te doen. Dat wilde ik al vanaf dat ik klein was, in Syrië. Ik wilde ook altijd iets met zorg gaan doen. Na mijn VWO ben ik farmacie gaan studeren, aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Daarvoor ga ik met de trein op en neer. Dat is zo’n zeven uur in het openbaar vervoer. Dus ik hou niet heel veel tijd over doordeweeks. Maar ’s woensdags maak ik graag tijd voor de Basis.”

De belangrijkste oogst van de buurttuin is het sociale contact

Erwin & Mirjam, vrijwilligers buurttuin De Boerderij

“We hebben eigenlijk helemaal geen achtergrond in tuinieren of kweken. Erwin woonde eenhoog in Amsterdam en ik op een etagewoning in Lelystad. We hadden niet eens een tuin. Toch zit het bij Erwin wel in zijn bloed. Hij heeft echt groene vingers. Alles wat hij aanraakt, gaat groeien en bloeien,” vertelt Mirjam.

Erwin vult aan: “Eind 2020 zijn Mirjam en ik in Hoofddorp, in de wijk Pax gaan samenwonen. Ik werk voor Rozemarijn als begeleider van jongvolwassenen met een beperking, waar de ZilverEsdoorn, het begeleidwonenhuis voor jongvolwassenen, pal naast De Boerderij onderdeel van is. Dus ik kende de buurt en wijkcentrum De Boerderij. En nu wonen we op een minuut ervandaan. Ik werk op de dagbesteding van Rozemarijn op verschillende werkplaatsen, één daarvan is Overland, de tuinwerkplaats. Daar merkte ik dat ik tuinieren en het samenwerken erg leuk vond.”

“In februari zijn we begonnen om de tuin in te richten. Het was braakliggend terrein, één groot distelparadijs. We hebben de grond afgegraven, bakken neergezet en zo ontstonden langzaam maar zeker de moestuin, fruittuin en plukweide. Nu groeien er courgettes, pompoenen, komkommers, frambozen, kersen, bramen, zonnebloemen, echt van alles.”

Mirjam: “We zijn wel samen begonnen en ik vind het tuinieren steeds leuker worden. Maar zeker in het begin was het echt Erwin zijn dingetje. Erwin is nog steeds wel zo’n tien uur per week in de tuin aan de slag. Ik vind vooral alles wat we eromheen doen erg fijn. Een praatje maken met de mensen die aan komen lopen, het contact met de mensen van De Boerderij. Onlangs maakten ze in de ZilverEsdoorn pompoensoep van onze pompoenen. Dat vind ik hartstikke leuk.”

“De buurttuin is eigenlijk een middel. De belangrijkste oogst van de tuin is het sociale contact, de gemeenschap die er ontstaat. De tuin is van de buurt, door de buurt. We willen bijvoorbeeld ook de bewoners van de ZilverEsdoorn via de tuin wat meer in contact brengen met buurtbewoners. En met de oogst willen we uiteindelijk ook de buurt in. Het fruit en de groenten naar mensen die het wat moeilijker hebben. Het sociale aspect is het belangrijkste.”

“Iedereen is welkom in de buurttuin om te helpen en het liefst mensen uit de buurt natuurlijk. We hebben een aantal vaste vrijwilligers, maar dat mogen er best nog wel meer worden. Er is genoeg te doen, je mag zelf initiatief nemen. Zo is een van onze vrijwilligers gestart met een theetuin, hartstikke leuk! Nu het beginwerk is gedaan – er is 20 kuub tuinaarde door onze handen gegaan – en je echt kan zien wat er allemaal groeit en bloeit, krijgen we steeds meer aanloop. Dat is mooi. Dus wie graag in deze prachtige buurttuin werkt, al is het maar een uurtje in de week, meld je vooral aan!”

Het is leuk in De Hype en ik leer er ook nog van

Bradley MacDonald, vrijwilliger Jongerencentrum De Hype

“Ik doe eigenlijk alles wat nodig is bij De Hype. Ik sta achter de bar, help mensen in de studio, verzorg de techniek bij optredens en oefensessies. Ik ben er meestal een of meer keer per week. In overleg met de beheerder help ik met allerlei dingen. Het is echt leuk om te doen en ik leer er ook van.”

“Zo rond mijn elfde ben ik als vrijwilliger actief geworden voor De Hype. Daarvoor was ik er al wel eens geweest. Ik heb gewoon gevraagd of ik iets kon doen. En dat kon dus. Ik hou ervan om te helpen met activiteiten en om evenementen te organiseren. Ik was ook al bezig om een eigen game-event op te zetten, maar dat is door corona niet doorgegaan. Maar zo gauw het kan, pak ik het weer op.”

“Ik doe licht, geluid, regel de livestreams; ik leer echt in de praktijk hier. We hebben hier prima apparatuur. Niet het allernieuwste, maar het doet wat het moet doen. Af en toe komen hier wel eens wat klasgenoten. Nog niet iedereen kent De Hype. De PR kan nog wel iets beter, maar daar zijn we met z’n allen druk mee bezig. Uiteindelijk wil ik wel iets gaan doen in evenementenorganisatie of zoiets. Dat ligt me goed en daar heb ik plezier in.”

Mensen rekenen op je

Marja Hijstek, vrijwilliger Dorpshuis d’Oude Waterwolf

“We kwamen in 2013 in Vijfhuizen wonen en een jaar later werd ik gastdame bij Stichting Ouderensoos. Ik viel met mijn neus in de boter want dat jaar, in 2014, vierden we het 45-jarig bestaan van deze Stichting. Veel van de activiteiten vinden plaats in het Dorpshuis d’Oude Waterwolf en ik werd al snel gevraagd of ik daar ook vrijwilliger wilde worden. Dat leek me wel wat. Het is een leuke en actieve groep vrijwilligers. We zijn met negen gastdames en een gastheer.”

“Ik ben nu iedere maand gastdame bij de klaverjas en rummikub club en wekelijks bij de handwerkclub. Op de donderdagochtenden komt de handwerkclub bijeen. We hebben een fijne groep deelnemers. Sommigen komen vooral voor de gezelligheid en om een praatje te maken. We hebben ook heel fanatieke handwerkers, die leggen heel hun ziel en zaligheid erin. Die mix is leuk, het is altijd erg gezellig. En dat is het belangrijkste. We proberen steeds om meer ouderen te betrekken. Het is voor hen goed om uit hun huis te komen. Soms zeggen mensen dan: het lijkt me wel gezellig, maar ik brei of knutsel niet. Dat maakt ook helemaal niet uit. Iedereen is welkom voor een kopje koffie of thee en gezelligheid!”

“Je merkt dat het dorpshuis voor veel inwoners, zeker niet alleen de ouderen, een belangrijke plek in het dorp is. Die saamhorigheid is goed. Ik vind het fijn om dit vrijwilligerswerk te doen. Het blijft wel belangrijk om je te realiseren dat vrijwillig niet vrijblijvend is. Als je een keer echt niet kunt, dan moet je zorgen voor vervanging. Je hebt een verantwoordelijkheid, mensen rekenen op je.”

Je ontmoet veel mensen en daar wordt iedereen rijker van

Carla Beenakker, vrijwilliger Linquenda, Het Contact en het Ontmoetingscentrum

“Ik zwerf overal rond in Nieuw Vennep. Ik heb mijn eigen creaclub in Het Contact, ik ben af en toe bij het Ontmoetingscentrum en actief met de activiteiten die Maatvast organiseert in het wijkgebouw Linquenda. Verder help ik bij de kinderboerderij en raap ik met een wandelgroep zwerfvuil op. Ik verveel me nooit. Dat vind ik juist leuk. Je ontmoet veel mensen, je leert van elkaar en daar wordt iedereen rijker van. Bovendien is het handig dat ik zoveel mensen ken. Je weet de wegen te bewandelen, je blik wordt wat wijder, de lijntjes zijn kort en je kunt snel iets voor elkaar krijgen voor de gemeenschap.”

“Ik doe al ruim 20 jaar vrijwilligerswerk in Nieuw Vennep. In 2019 werd ik zelfs verkozen tot Koningin van Nieuw Vennep! Een hele eer en hartstikke leuk. De dames van de creaclub hebben toen nog mijn koninginnenjurk gemaakt. Dat sociale heb ik van huis uit meegekregen. Mijn ouders hebben mijn broers, zus en mij opgevoed om mensen te helpen. Voor ons is dat normaal. Ik sta altijd open voor de verhalen van anderen, probeer de dingen te regelen die niet goed gaan.”

“Mensen willen niet alleen zijn, ze willen bij elkaar zitten en een praatje met elkaar kunnen maken. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. De creaclub in Het Contact ben ik ooit begonnen om allerlei culturen bij elkaar te brengen. Dat werkt goed en loopt nog steeds. Ook met de mensen van Maatvast heb ik goed contact. Je merkt dat je gewaardeerd wordt. Ze betrekken ons ook bij plannen en ideeën: wat vinden jullie ervan? Dat is fijn. We worden serieus genomen en er is persoonlijke aandacht. Dat is voor iedereen belangrijk.”

Dik feest met en voor de kinderen

Niels Kruiswijk & Brittany Veenstra, vrijwilligers ’t Kattegat

Niels: “Elke tweede vrijdag van de maand organiseren Britt en ik de kinderdisco in wijkcentrum ’t Kattegat. Om 19.00 uur gaan de deuren open en tot 21.00 uur is het dan dik feest met en voor de kinderen. Elke keer zijn er tegen de 100 kinderen, dat is echt hartstikke leuk. Britt en ik beginnen op zo’n dag rond 12.00 uur. We kleden de zaal aan, richten de bar in en Britt doet de administratie. In de loop van de middag komen de vrijwilligers die ons helpen. Na de disco ruimen we met elkaar alles weer op. Het is een lange dag, maar superleuk! We zouden het echt niet willen missen.”

Brit vult aan: ‘’Niels is al een jaar of acht de vaste dj van de disco. Een paar jaar later ben ik erbij gekomen, toen we een relatie kregen. Sinds een tijdje hebben wij de organisatie en administratie van Rinus over genomen, die heeft de disco bijna 30 jaar geleden opgezet en voor een top team van vrijwilligers gezorgd. Met dit team zijn we goed op elkaar in gespeeld, iedereen weet zijn taak en kan elkaar helpen waar nodig. Laatst kwam iemand van Maatvast even langs bij de disco en die stond bijna met een mond vol tanden te kijken hoe strak dit geregeld wordt. Maar dat moet ook, vinden wij. We voelen ons zeer verantwoordelijk voor het feest, de organisatie en de kinderen.”

‘’De kinderen vinden het fantastisch, dat merken we steeds weer! Ze kunnen bijna niet wachten tot de volgende disco er weer is. De ouders vinden het ook geweldig, en dat maakt het voor Britt en mij natuurlijk ook te gek. Het doet ons echt wel wat dat iedereen zo blij en enthousiast is. Dat is onze belangrijkste drijfveer. En we doen het niet alleen hè. We hebben een team van 15 vrijwilligers die ons voor, tijdens en na de disco helpen. Ze zijn er van jong tot oud, zo is onze oudste vrijwilliger 76 jaar! En onze jongste vrijwilligers zijn 13 jaar. Zij worden dan te oud als bezoeker van de disco maar willen nog wel elke maand komen. Dan krijgen ze een mooie taak.”

‘’De entree is overigens niet gratis. Ook de (extra) limonade en iets lekkers kosten tussen de 10 en 50 cent. Dat is niet veel, maar we vinden het wel goed dat kinderen alvast leren dat dat soort dingen geld kosten. Voor dat geld kunnen wij weer nieuwe spullen voor de disco aanschaffen. Aan het einde van het schooljaar, als er budget over is, gaan we met alle vrijwilligers een hapje eten. Gezellig! Niels en ik blijven dit nog wel een tijdje doen. We krijgen veel waardering van alle kanten, dat is heel fijn. Ik zeg altijd: Als iets alleen maar energie kost, moet je stoppen, maar als iets energie oplevert, dan moet je vooral doorgaan. Dus dat doen we!’’

Welke cursus vind je leuk? Laat het weten!

Cecile Kunz, coördinator cursusbureau

“Het initiatief om een cursus te starten komt vaak van de bezoekers van een locatie: ‘Kunnen we hier niet een schildercursus doen?’. Dan kijk ik of er voldoende deelnemers zijn en dan regel ik een docent. Het uitgangspunt is: wat willen de mensen in de wijk? Waar is vraag naar en is er ook voldoende animo voor? Soms gaan we ook actief op zoek. Wat mis je en wat zou je leuk vinden?”

“We hebben een heel gevarieerd cursus- en activiteitenaanbod. Tekenen, schilderen, gym, yoga, dansen en taallessen. We hebben ook een koor uit Hoofddorp dat een gevarieerd repertoire zingt en een koor in Nieuw-Vennep dat liedjes van vroeger en nu zingt. Ze werken aan een eigen repertoire en treden onder andere op in verzorgingshuizen.”

“Je hoeft niet een bepaald type mens te zijn om bij Maatvast te werken of te helpen. Maar het is wel belangrijk dat je met plezier je werk doet. Dat doe ik ook echt. Ik heb ook veel contact met de deelnemers en cursusleiders. Dat is zo fijn. Ze kunnen alles tegen me zeggen, ook als het niet over de cursussen gaat. Ik help graag met tips en advies. Zo bouw ik ook een band op met hen en dat is minstens zo belangrijk voor me.”

Als je iets wilt, neem dan initiatief!

John Gouwerok, vrijwilliger Wijkcentrum de Boerderij

“Al mijn hele leven ben ik naast mijn werk actief als vrijwilliger. Toen ik in Amsterdam woonde, was ik onder andere druk met het jongerenwerk daar. Toen zijn we naar de Haarlemmermeer verhuisd. Zo’n 25 jaar geleden ben ik als beheerder bij Meerwaarde in dienst gekomen. Na mijn pensioen in 2011 heb ik het vrijwilligerswerk weer opgepakt. Per dag ben ik nu wel een aantal uur als vrijwilliger op pad. Bij wijkcentrum De Boerderij, als chauffeur voor de Seniorenbus en bijvoorbeeld bij amateurbierbrouwersvereniging ’t Wort Wat, die maandelijks een clubavond heeft in De Boerderij.”

“Het is zo mooi en dankbaar werk en je ontmoet heel veel leuke mensen. Ik ben ook hartstikke vitaal, fiets veel, dus het gaat me allemaal goed af. Maar ik vind ook dat als mensen iets willen, dat ze dan in actie moeten komen. Niet wachten tot een ander of een instelling iets organiseert. Als je iets wilt, neem dan initiatief. Daarbij is het goed dat Maatvast de inwoners de ruimte en de handvatten biedt om in beweging te komen.”

“Bij De Boerderij probeer ik ook de mannen uit huis te krijgen. Als je kijkt naar de bezoekers, dan is de overgrote meerderheid vrouw. Geen idee hoe dat komt. We organiseren genoeg en het is ook niet zo dat al die mannen de hele dag aan het vissen zijn. Dus we zijn een beetje aan het zoeken wat we kunnen aanbieden. We krijgen ze wel in beweging, maar het kan nog beter.”

“Ik voel dit niet als werk. Ik ben gewoon graag actief voor de omgeving en de maatschappij. Ik bemoei me met veel dingen, maar dat komt vooral omdat ik niet kan afwachten tot anderen in beweging komen. Met elkaar kun je veel voor elkaar beteken, vergeet dat niet.”

Het is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?

Diana Celie, vrijwilliger ‘t Rietland

“Vroeger kwam ik met mijn moeder mee naar ’t Rietland. Zij heeft hier jaren als vrijwilliger gewerkt. Ze was er zo vaak, dat mensen wel eens aan haar vroegen of ze in ’t Rietland woonde. Een paar jaar geleden was er een oproep: wie wil er taarten bakken? Nou ik dus! Bakken is een van mijn hobby’s. Sinds vier jaar bak ik nu in principe elke veertien dagen een taart voor bij de koffie en op verzoek bak ik extra taarten voor andere activiteiten, zoals bij de verhalentafel.”

“Ik help met versieren en dergelijke, regel samen met Maatvast altijd de koffietafel in ’t Rietland tijdens de week tegen eenzaamheid en was betrokken bij het Kerstcafé (groot succes!). Maar ik ben er vooral voor de taarten. Bezoekers hoeven maar een euro te betalen voor een lekker stukje taart. Met de opbrengst kunnen er ook weer andere activiteiten georganiseerd worden. We draaien wat dat betreft hartstikke goed. Ik krijg ook veel positieve reacties van de bezoekers. Je ziet hoe belangrijk dit voor de mensen is. Een beetje gezelligheid en aandacht: het lijkt een klein iets, maar het betekent heel veel.”

“Van Maatvast krijg ik ook veel waardering en daar ben ik erg blij mee. Bijvoorbeeld allerlei attenties met de feestdagen, en de speciale avond voor vrijwilligers. Die is altijd ontiegelijk gaaf en gezellig. Maar het gaat me eigenlijk vooral om het gevoel dat ze me steeds geven: ik word gezien, serieus genomen en ik word gewaardeerd. Daar doe je het voor. Ik krijg geen salaris, maar dit is veel belangrijker. Dit is leuk en dankbaar werk. Wat wil je nog meer?”

De Amazone voelt voor velen als een tweede huiskamer

Edith Vormer, sociaal beheerder De Amazone

“Als sociaal beheerder van De Amazone zorg ik ervoor dat het gebouw up-to-date blijft, dat er ruimtes beschikbaar zijn voor de clubjes, verenigingen, bedrijven en instellingen en dat we leuke en interessante activiteiten kunnen aanbieden. Maar het belangrijkste is misschien wel dat bezoekers zich hier welkom voelen. Dat ze hier graag binnenwandelen voor een kopje koffie, een praatje of een krantje. Voor velen voelt de Amazone als een tweede huiskamer. Daar doen we het allemaal voor.”

“Ik heb hiervoor allerlei administratieve functies gehad. Bij een bank, een uitvaartorganisatie, maar toen ik hier kwam werken – eerst als assistent en sinds 2019 als beheerder – viel alles op zijn plek. Het is ontzettend leuk werk, ik kan hier echt mijn ei kwijt. Het is fijn om het mensen naar de zin te maken en iets voor ze te betekenen. Dat doe ik uiteraard niet alleen. We hebben een fantastisch team. Ik ben echt heel trots op de medewerkers en vrijwilligers van de Amazone.”

“Komende tijd kunnen we alle leuke dingen weer oppakken, hoop ik. We hebben grootse plannen. Het gaat ook hartstikke goed, maar we willen altijd meer. We proberen steeds meer mensen te interesseren en benaderen ze via sociale media, de lokale krant en met flyers. Afgelopen jaar, toen er minder activiteiten konden doorgaan, zijn we ook wel met de fiets Hoofddorp in getrokken om een kaartje en iets lekkers bij de mensen langs te brengen. Dat wordt heel erg gewaardeerd.”

De Hype is een fijne plek, ook om tracks te maken

Festus Meijer, rapper & vrijwilliger bij Jongerencentrum De Hype

“Ik ben vaak bij De Hype. Als het kan, op de dagen dat het open is, ben ik er meestal wel. Er zijn muziekinstrumenten, mix apparatuur, camera’s en een green screen. Dus je kunt tracks maken en beelden erbij opnemen. Als upcoming artiest, mijn artiestennaam is Igando, ben ik blij met De Hype. Ik doe ook meestal mee met de talentenjacht van Maatvast. On Fleek, dat is een muziekwedstrijd voor DJ’s en muzikanten. En ik treed vaak op feesten en evenementen op en ben al een paar keer op de radio geweest. Ik ben nu bezig om een goede videoclip op te nemen.”

“Ook geef ik in De Hype les aan kinderen van ongeveer 12 tot 14 die willen leren rappen. Ik leer ze teksten schrijven, rappen en hoe ze de flow opbouwen. Het doet mij vooral goed dat ze er lol in hebben. Toch wil ik dat ze in de workshop ook wel serieus aan de slag gaan. Grappen maken is prima, maar ze willen ook een goede track maken. Ik produceer en tape ze, maak de track, maar zij moeten met de tekst en ideeën komen. Het is leuk om te doen en sommigen hebben zeker talent. De Hype is een fijne plek. Ik voel me er thuis, ik help met allerlei dingen en ik heb er zeker wat aan om liedjes uit te brengen en te proberen om een carrière in de muziek op te bouwen.”

Het is toch heerlijk om met anderen en voor anderen bezig te zijn?

Margreet van Goor, vrijwilliger dorpshuis Het Eiland in Beinsdorp

“Dat sociale zit echt in me. Ik ben lang in het sociaal jongerenwerk actief geweest. Sinds kort ben ik met pensioen, maar ik ben niet echt het type om dan thuis te gaan zitten niksen. Ik vind het heerlijk om lekker bezig te zijn. Met anderen, voor anderen. Dat doe ik graag.”

“Ik ben geboren in de Zaanstreek en opgegroeid in Enschede, maar we wonen nu al een flinke tijd in Beinsdorp. Dorpshuis Het Eiland is echt een centraal punt voor het dorp. Hier zijn veel activiteiten voor de dorpsgenoten en het is ook een mooie plek om samen te komen. Ik had al eens eerder geholpen bij kinderactiviteiten en bij de barbecue voor het dorp. Een tijdje geleden had ik soep gemaakt voor de liefhebbers. Dat beviel goed. Beheerder Sandy vroeg: “Wil je dat niet vaker doen?” Dat leek me een goed idee. Nu maak ik elke eerste donderdag van de maand soep met bijpassend broodje. Laatst bijvoorbeeld een Chinese tomatensoep met een broodje kipsaté. Dan vind ik het heerlijk om te zien dat er meer dan twintig mensen zitten te genieten.”

“We proberen steeds meer mensen te betrekken bij het dorp en het dorpshuis. Als er nieuwe mensen in het dorp komen wonen, worden ze benaderd om eens langs te komen en te ontdekken hoe leuk het hier is. Er zijn echt leuke activiteiten en veel dorpsgenoten zijn actief. Sandy kan mij ook altijd bellen als er iets is. Ik help graag en het is heel fijn om te merken dat het gewaardeerd wordt wat je doet.”

Wij zijn het gezelligste team van Maatvast

Vrijwilligers Jongerencentrum Flex-C

“Elke week zijn we in ieder geval twee dagen geopend voor inloop. Op woensdag voor kinderen uit de laatste klassen van de basisschool, donderdag voor de jongeren van 12 tot 23 jaar. Er is altijd van alles te doen. Er zijn games, we kijken met z’n allen naar films en wedstrijden op een groot scherm en er is een DJ-set. Daarnaast organiseren we geregeld leuke activiteiten: voor het wijkfeest, tijdens NLDoet, allerlei party’s, workshops, silent disco, van alles. We werken ook samen met Poppodium Duycker.”

“We zijn met z’n vijven. Alicia en Alex zijn als eersten hier gekomen, dat is alweer zo’n zes jaar geleden. Reza, Danique en Levi kwamen daarna. We studeren allemaal nog. We zijn hier wel elke week. Om plannen te maken, op te ruimen, de boel te versieren, activiteiten te organiseren en de kinderen en jongeren te begeleiden. Het is gewoon echt heel leuk om met elkaar actief te zijn. Nou zijn wij natuurlijk ook het gezelligste team van Maatvast.”

“Veel kinderen en jongeren uit de wijk kennen Flex-C nog niet. Als ze het wel kennen, hebben ze soms wel vooroordelen. Dat het niet echt iets voor hun is. En we concurreren met de games die ze thuis kunnen spelen. Eerlijk gezegd nodigt de buitenkant van het gebouw niet echt uit. We doen er veel aan om ze meer te betrekken. We flyeren, zijn actief op sociale media en gaan soms bij scholen langs. Als ze er eenmaal zijn vinden ze het altijd heel leuk. Het gaat ook best goed en het wordt steeds drukker, maar het kan altijd beter. Daar werken we met z’n vijven dan ook hard, en met veel plezier, aan!”

Mensen betrekken bij creativiteit, dat vind ik belangrijk

Irma Jansen, vrijwilliger Ontmoetingscentrum Nieuw-Vennep

“Het plezier in creativiteit, dat wil ik vooral overdragen. Echt met je handen werken en iets creëren is hartstikke leuk en belangrijk, zeker in dit digitale tijdperk. Bijna iedereen zit vrijwel voortdurend aan een scherm vastgekluisterd. Kom van de bank af, ga aan de slag met je creativiteit en maak iets! Iedereen is bijzonder en creatief op zijn eigen manier. Het is zonde om daar niks mee te doen.”

“Sinds 2016 Ik geef creatieve workshops aan jongeren en volwassenen in het Ontmoetingscentrum. Wekelijks is er de Kunstclub voor kinderen van 8 tot 12. Die leren bijvoorbeeld de basisprincipes van tekenen – hoe je gezichten, licht en schaduw, actie tekent en hoe je perspectief in een tekening brengt. Ik ben alleen niet echt een juf die voor de klas staat, ik geef iedereen persoonlijk aandacht. En je moet ook niks van mij. Iedereen moet altijd al zoveel. Ik wil ze vooral stimuleren hun creativiteit de vrije loop te laten. Voor de volwassenen geef ik onder meer de workshop Dikke Dames schilderen. Dat slaat enorm aan!”

“Ik teken al mijn hele leven. In 1996 ben ik afgestudeerd aan de Kunstacademie in Den Haag. Ik ben niet zo’n gallery-kunstenaar die kunst maakt waar je alleen naar mag kijken. Ik deel graag en wil de kunst naar de mensen brengen, niet andersom. Mensen betrekken bij creativiteit en mensen bij elkaar brengen, dat is voor mij belangrijk. Het sociale aspect is dus onmisbaar en daar is het Ontmoetingscentrum een fijne plek voor.”

Even een praatje, dat kan al zoveel betekenen

Karin Kiekens, vrijwilliger De Amazone

“Ik ben eigenlijk helemaal geen zorgtype. Toch is het zo leuk om iets voor een ander te kunnen betekenen. Ik kook om de week voor de buurtmaaltijd, geef creatieve workshops en doe de klusjes die nodig zijn. Dat kost wel wat energie, maar je krijgt er ook enorm veel energie voor terug. We zijn er voor de bezoekers, maar ik heb het wijkcentrum ook nodig.”

“We zijn er voor iedereen. Voor sommige mensen is een bezoek het hoogtepunt in de maand en voor anderen is het hun dagelijkse loopje. Het is ook belangrijk dat er zo’n plek in de wijk is. Iedereen is altijd druk met werk of andere verplichtingen. Maar je buurman of buurvrouw zit misschien alleen thuis en ziet bijna niemand. Dan kan een kopje koffie, een workshop knutselen of samen een hapje eten echt een verschil maken.”

“Het maakt mij niet uit wie je bent of wat je doet, ik ga met iedereen om. Ik benader iedereen positief. Even een praatje, even laten zien dat we er zijn voor ze en dat we interesse hebben in hun dagelijkse leven of hun problemen. Dat lijkt klein, maar dat kan al zoveel betekenen voor iemand.”

Ik heb de leukste baan van de wereld!

Tine Buis, sociaal beheerder Dorpshuis d’Oude Waterwolf in Vijfhuizen en Dorpshuis de Vluchthaven

“Geen dag is hetzelfde. De ene keer aan de administratie, dan plannen maken met de vrijwilligers, ik schuif soms aan tafel bij de wethouder of help bij de maaltijd voor ouderen. Het is heerlijk afwisselend. Ik geniet het meest van het omgaan met mensen. Dat maakt dat ik de leukste baan van de wereld heb.”

“Ik ben al ruim 34 jaar beheerder bij Stichting Maatvast en de voorgangers daarvan. Nu al een tijdje bij Dorpshuis d’Oude Waterwolf in Vijfhuizen en sinds 2022 ook bij Dorpshuis de Vluchthaven in Lijnden. Veel mensen maken gebruik van de dorpshuizen. Er zijn altijd allerlei activiteiten en mensen kunnen hier hun verhaal kwijt. De coronatijd was heel naar. We merkten dat de mensen deze plek echt misten. En wij misten hen ook!”

“We verzinnen activiteiten zelf, soms komen de bezoekers met ideeën voor een leuke activiteit. Er gebeurt veel hier: bingo, paasbrunch, een handwerkclub, klaverjassen. Iedere eerste vrijdag van de maand hebben we in Dorpshuis d’Oude Waterwolf een maaltijd voor ouderen. Dan hebben we een grote groep binnen die hier lekker zit te smikkelen. Alles wordt geregeld door onze vrijwilligers. Vergis je niet, zonder die vrijwilligers zijn wij niets.”

“Ik vind dit heerlijk werk. Ik ben ook echt een mensenmens. Ik heb vroeger geen specifieke opleiding voor deze baan gevolgd. Ik heb wel mijn horecapapieren en dat is ook heel fijn. De bewoners zijn tenslotte onze gasten. Er is in de jaren zeker veel veranderd. Vroeger, voor Maatvast, werd je vanuit de organisatie verteld wat je moest doen. Nu zijn wij als beheerder, vrijwilligers en inwoners zelf aan zet. Dat werkt veel prettiger. Dan voelt iedereen zich veel meer betrokken. Iedereen heeft het idee dat het dorpshuis ook van hen is. En dat is het natuurlijk ook.”

Wij gaan voor gezelligheid

Lisette Glerum, vrijwilliger De Amazone

“Er is altijd genoeg te doen. Als er kookclub is staan we bijna de hele dag te schillen en snijden. Maar ook als er geen activiteit is, zijn we aan het verven of opknappen. Onze bezoekers zien alles: ‘Heb je een nieuw plantje?’. Wij gaan voor gezellig. Al zit er maar één meneer, we maken het huiselijk. De kookclub is altijd goed bezocht. We maken geen luxe gerechten of liflafjes. Lekkere Hollandse pot, dat wordt gewaardeerd. Als iemand dan zegt: ‘Dat doet me aan mijn vrouw denken’, dan is mijn dag goed.”

“Ik ben hier ooit komen binnen lopen bij een paranormale beurs. Vervolgens kwam ik vaker om te helpen, zo ben ik erin gerold als vrijwilliger. Tot vorig jaar woonde ik in Hoofddorp. Toen was ik hier elke week. Nu ik in Wervershoof woon, doe ik één week op en drie weken af. In die ene week ben ik hier dan vier dagen. Ik blijf het graag doen, ook nu het een uur rijden is.”

“We hebben zo’n leuk team. Iedereen is anders, iedereen heeft zijn eigen gedoe. Elke vrijwilliger en medewerker is een bloem en samen vormen we een mooi en veelkleurig boeket. We accepteren iedereen en iedereen draagt zijn steentje bij. In de coronatijd kun je je blind staren op wat er allemaal niet kan, maar wij kijken liever naar wat wel kan. We staan ook niet in de wachtstand. We laten van ons horen en trekken er soms op uit om mensen te blijven betrekken. Kom je weer? De Amazone is voor veel mensen hun enige uitje. Nou, dan maken we er echt iets van. Voor mij is vrijwilliger zijn belangrijk werk. Iets voor anderen doen, omdat je het leuk vindt en echt iets kunt betekenen.”

Met elkaar kunnen we alles voor elkaar krijgen

Lucas Drewes, vrijwilliger Ontmoetingscentrum Nieuw-Vennep

“Sinds een jaar of twee help ik mee met het buurtrestaurant. Met z’n vieren – Louise, Hanneke en Tineke zijn al jaren de drijvende kracht achter het restaurant – bereiden we elke eerste maandag van de maand een maaltijd voor de bezoekers. We maken er echt iets van. Een compleet 3-gangenmenu aan tafel geserveerd. We vragen wat bezoekers lekker vinden en houden daar rekening mee. De kosten zijn zes euro per maaltijd. Daar houden we soms iets van over en dat sparen we dan op voor het kerstdiner of een barbecue.”

“Het is natuurlijk meer dan alleen een maaltijd. Het is een heel sociaal gebeuren. Even een praatje met elkaar, wat gezelligheid. Dat is ook de functie van het Ontmoetingscentrum. Het is een dorpshuis, waar je je buurtgenoten ziet, waar je kennismaakt met andere culturen en waar je je thuis voelt maar toch even achter je eigen voordeur vandaan bent. In de coronatijd hebben we gezien hoe broos het leven is. Er kan zo iets tussen komen. Juist dan is het belangrijk om de verbinding aan te gaan met de mensen uit je omgeving en sociaal betrokken te zijn.”

“Ik werk bij een hotelketen en heb de hotelschool gedaan, maar ik ben niet culinair opgeleid. Ik ben vooral hobbykok en vind het ontzettend leuk om zoiets te kunnen doen voor anderen. En het slaat aan. We hebben steeds meer gasten en we kunnen nog wel wat versterking gebruiken. Dankzij mijn werk heb ik ook een groot netwerk, dat ik af en toe graag inschakel voor het Ontmoetingscentrum. Zo hebben we tijdens corona, toen het buurtrestaurant dicht was, bij de vaste bezoekers een diner aan de deur bezorgd. Zo wil ik meer mensen en bedrijven betrekken. Met elkaar kunnen we alles voor elkaar krijgen. Dat begint misschien met een gezamenlijke maaltijd, maar we kunnen nog veel meer doen om de verbinding te versterken.”

Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners

Nicole Middelbosch, vrijwilliger Dorpshuis De Meerkoet

“We hebben een heel actieve en betrokken gemeenschap in Lisserbroek. De Meerkoet is vaak het middelpunt van het dorp. Een echt dorpshuis, voor en door de bewoners. Heel veel clubjes en verenigingen hebben hier hun plek gevonden en we hebben een grote groep, enthousiaste vrijwilligers.”

“Dorpshuis De Meerkoet is een fijne en gezellige plek. Dat was het eerst niet. Het zag er wat oubollig uit. We hebben eerst de huiskamer flink opgeknapt: frissere kleuren, een nieuwe bank, allemaal net iets strakker en warmer. Toen begon het ook beter te lopen. Daarna hebben we de hele Meerkoet aangepakt. Het is nu een modern en mooi dorpshuis, waar mensen van alle leeftijden zich welkom voelen. Het volgende project is om de buitenruimte aan te pakken.”

“Ik woon nu zo’n 12 jaar in Lisserbroek. Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan en toen we hier kwamen, wilde ik ook wat doen. Ik ben actief bij Lisserbroek SamenMeer en hier bij de Meerkoet doe ik van alles. De voorkomende klusjes, helpen met verbouwen en ik denk mee over welke organisaties we nog meer bij de Meerkoet kunnen betrekken en hoe we extra fondsen kunnen werven. We krijgen volop ondersteuning van Maatvast, maar kunnen ook behoorlijk zelfstandig dingen organiseren en uitproberen. Het is heel leuk om op verschillende manieren te kunnen bijdragen aan zo’n actieve gemeenschap die zoveel verschillende mensen aan zich weet te binden.”

Dit is een superfijne plek om te dansen en onze creativiteit kwijt te kunnen

Barbara, Tije en Bente, dansers en vrijwilligers De Nooduitgang

“Het is heel erg fijn dat we een plek hebben om te dansen. We hebben hier de ruimte en de grote spiegelwand is natuurlijk ook superfijn. Die heb je thuis niet. Het is ideaal dat we De Nooduitgang kunnen gebruiken om te oefenen en onze creativiteit kwijt te kunnen. We dansen hier elke woensdagavond. Zonder publiek, altijd met z’n drieën. Maar als er jongeren zijn die interesse hebben om langs te komen, dan kan dat natuurlijk best.”

“Op zondag hebben we ergens anders dansles en op woensdag zijn we in De Nooduitgang aan het dansen. Gewoon voor de lol. We maken zelf de choreografie. Het is een combinatie van contemporary dance en streetdance. We zijn heel goede vrienden en we kennen elkaar van de dansles. Dat doen we al best lang, zeker tien jaar al. De Nooduitgang was de oude locatie van onze dansschool, vandaar die 7 meter lange spiegelwand. Jaarlijks doen we ook een tegenprestatie, als dank dat we hier kunnen dansen. Dan geven we bijvoorbeeld een dansworkshop.”

“We zijn ook als vrijwilliger actief in De Nooduitgang. In totaal zijn we met acht vrijwilligers hier. We helpen bij alle voorkomende klusjes en activiteiten. Er is van alles te doen voor de jeugd. Het is dan ook best druk vaak, zeker bij activiteiten voor kinderen onder de 12. Maar ook voor de jongeren is er genoeg te doen en beleven. Ze kunnen gamen, dj’en, tafeltennissen, poolen, tafelvoetballen, er zijn vaak allerlei workshops en je kunt hier dus heel goed dansen!”

Bankzitten kan altijd nog

Ellen Visser, vrijwilliger Wijkcentrum De Veste

“Ik hou van koken. En ik hou van mensen. Dus ik vind het hartstikke leuk om bij Buurtrestaurant De Veste te koken voor alle bezoekers. Elke donderdag zijn we er en het is altijd erg gezellig en druk. Verder verzorgen we lunches voor groepen. Het is soms best een volle werkweek als vrijwilliger, maar ik doe het graag.”

“Op m’n twaalfde stond ik al in de slagerij. Eerst achter de schermen, later ook achter de toonbank. Verder heb ik bij een kaasboer gewerkt en bij restaurant La Place. Met eten bezig zijn, ervoor zorgen dat mensen het naar hun zin hebben; dat zit echt in me, dat vind ik leuk. Toen ik door omstandigheden werkloos raakte, wilde ik toch actief blijven.

Ik ben destijds begonnen bij het restaurant van de Amazone. Toen er even tussenuit en nu ben ik alweer een tijdje met veel plezier vrijwilliger bij De Veste. Bankzitten kan altijd nog.”

“We werken met een hele leuke club vrijwilligers. Ik val ook wel eens in als iemand anders uitvalt. Ik woon vlakbij, dus dat is makkelijk. Dat maakt het natuurlijk wel eens druk, maar het is goed te behappen. Het is vrijwilligerswerk, maar dat is niet vrijblijvend, vind ik. Ze rekenen op je.

Ik ken inmiddels veel bezoekers en zij kennen mij. Ik merk dat iedereen heel blij is met het buurtrestaurant. En ik ben ook blij dat ik hier ben. Dus dat is een echte win-winsituatie.”

De buurten en bewoners bepalen wat er gebeurt

Peter Schrauwen, bestuurssecretaris Maatvast Haarlemmermeer

“De buurten, wijken en bewoners bepalen wat er gebeurt op onze locaties. Vergeleken met de start in 2013 hebben we nu een stuk meer locaties, wordt er veel meer georganiseerd en zijn we langer en vaker open. Er is dan ook veel meer aanloop en dat is mooi om te zien. Daar doen we het natuurlijk voor. We zeggen zelf: de samenleving is onze opdrachtgever.”

“Ik werk fulltime voor Maatvast, eigenlijk nog wel iets meer. Het houdt niet op bij 9 tot 5. Maar als je houdt van je werk – en dat doe ik echt – dan is dat helemaal niet erg. Als bestuurssecretaris ondersteun ik het managementteam en de raad van toezicht, en ik ben verantwoordelijk voor de communicatie. Mijn werkplek is in principe op het Maatvast-kantoor, maar ik ben zoveel mogelijk op de locaties. Al mijn hele werkzame leven zit ik bij maatschappelijk betrokken organisatie. Daar voel ik me thuis en zeker bij Maatvast zie ik dagelijks voor wie we aan het werk zijn en hoe belangrijk onze locaties en activiteiten zijn.”

“In de coronatijd zijn we druk geweest om de verbinding vast te houden met de vaste bezoekers en de bijna 400 vrijwilligers. Want vergeet niet, ook voor onze vrijwilligers zijn de locaties een belangrijke plek. En andersom, de vrijwilligers zijn het hart van Maatvast. Alleen dankzij hen kunnen we inderdaad vaker open en kunnen we meer activiteiten organiseren.”

Ik voel me hier thuis. Als bezoeker én als vrijwilliger.

Paula de Brouwer, vrijwilliger Wijkcentrum ‘t Kattegat

“Ik ben een vrolijk mens en hou van gezelligheid. Ik voel me dan ook echt op mijn plek in ’t Kattegat. Als bezoeker én als vrijwilliger. Ik klaverjas en line dance hier en ben gastvrouw. Ik vind het leuk dat ik Jans, de sociaal beheerder van ’t Kattegat, kan ondersteunen. En ik woon om de hoek, dus dat is ook lekker makkelijk als ik even moet helpen.”

“Oorspronkelijk kom ik uit Santpoort. Mijn man heb ik ontmoet op de dansschool, zoals dat vroeger ging. Ik ben destijds samen met hem deze kant op gekomen. Toen de kinderen op de lagere school zaten, ben ik bij de drukkerij gaan werken. Inmiddels ben ik al een tijdje gestopt met werken, maar ik blijf graag bezig.”

Ik was al actief bij de klaverjasclub in wijkcentrum ’t Kattegat. Zo ben ik hier begonnen. Op de klaverjasavonden help ik ook mee bij andere groepen die dan aanwezig zijn. Vervolgens ben ik gevraagd om vaste vrijwilliger te worden voor de dinsdagochtend dan is er ook een vrije inloop. Dat is altijd erg gezellig. Ik help eigenlijk altijd graag mee als ze me nodig hebben, zoals bijvoorbeeld bij de kindervakantieweek.

“Er zijn veel activiteiten in ’t Kattegat. Dat wordt echt gewaardeerd door de mensen uit de buurt. Het is toch ook leuk als je een plek hebt waar je welkom bent voor een kopje koffie, een praatje, een spelletje, cursus en een maaltijd. Zelf vind ik het in ieder geval heel prettig om op loopafstand zo’n plek te hebben, waar ik ook nog iets voor anderen kan betekenen.”

Een blij gezicht, daar doe je het voor

Rob Stam, vrijwilliger De Nieuwe Silo

“Ik heb geen twee linkerhanden, maar ben ook geen geboren klusser. Ik help waar ik nodig ben en doe wat ik kan, met veel plezier. Bijvoorbeeld bij de evenementen van De Nieuwe Silo zoals Sinterklaas, de bingo en kerstmarkt. Ik kook af en toe bij het dinercafé. En verder lever ik algemene ondersteuning aan de beheerder bij alle voorkomende klusjes. Vele handen maken licht werk, nietwaar?”

“Ik kende De Nieuwe Silo, ook omdat ik secretaris ben van de Wijkraad Graan voor Visch. Als je dan bij een gelegenheid gevraagd wordt om even te helpen, dan doe je dat. En inmiddels ben ik hier al zo’n vier jaar vrijwilliger. Ik ken veel bezoekers en kan met iedereen wel goed opschieten. Het team van medewerkers en vrijwilligers is ook een leuke club mensen. De Nieuwe Silo is een mooi centraal punt in de wijk. Nou is het gebouw van nature niet enorm sfeervol, maar met elkaar maken we het elke keer heel gezellig.”

“In de coronatijd kon veel niet doorgaan. Maar we kijken dan vooral naar wat we nog wél voor elkaar kunnen doen. Contact houden met elkaar en met de wijkbewoners, dat is belangrijk. Het wordt zeker gewaardeerd, dat merken we. En een blij gezicht te zien, daar doe je het toch voor. Ze zeggen weleens: breng een zonnetje onder de mensen. Als ik dat zonnetje mag zijn, dan vind ik het helemaal goed.”

Het is altijd gezellig bij wijkgebouw ‘t Rietland

Saafi Hussein Abdi, vrijwilliger ’t Rietland

“Het is altijd gezellig bij wijkgebouw ’t Rietland. De mensen zijn erg aardig en het helpt mij ook om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Als Somalische is dat niet altijd makkelijk, maar zo gaat het wel goed. Ik help als vrijwilliger met allerlei klusjes en taken. Ik vraag bijvoorbeeld wat mensen willen drinken, breng ze de rekening van wat ze hebben gedronken. En ik doe de spullen in de vaatwasser, haal het er weer uit en stofzuig af en toe.”

“Tijdens de lockdown was het jammer dat we niet naar ’t Rietland konden. Dat mis ik dan toch wel. Ik woon in Badhoevedorp, in de buurt van het wijkgebouw. Ik ben sinds begin 2020 vrijwilliger. Ik ben gewoon een keer binnengelopen en heb gevraagd of ik kon helpen. Dat kon en daar ben ik blij mee. Het is leuk om iets te doen voor anderen. En het is leuk en gezellig om met elkaar te kunnen praten.”

De Nieuwe Silo is een huis voor iedereen

Said Akkabi, Stichting Marhaba, De Nieuwe Silo

“Vier jaar geleden zijn we samen met verschillende migrantenorganisaties gestart met een wekelijks inloopspreekuur in De Nieuwe Silo. Bij de MOI (Migrantenorganisaties Inloopspreekuur) doen ook de Afghaanse, Syrische en Somalische organisaties, P-team Haarlemmermeer en SMOM (Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Migranten) mee. Iedereen met een vraag of een probleem kan bij ons terecht. Het is prettig voor de bezoekers dat we hun taal spreken. Wij helpen de mensen en als wij het niet weten, dan verwijzen wij door naar de juiste instantie. We zijn begonnen op vrijdagmiddag, maar het was al snel erg druk. Nu zijn we ook op maandagmiddag open, maar het is nog steeds druk.”

“Stichting Marhaba doet veel meer dan alleen het inloopspreekuur. We zijn er voor alle mensen in de Haarlemmermeer. We organiseren informatieavonden, sportactiviteiten en we zorgen bijvoorbeeld tijdens Oud en Nieuw met de buurtvaders dat alles rustig en goed verloopt. In de coronatijd kunnen we geen spreekuur houden en dus doen we veel digitaal, vanuit huis. Maar ook nu helpen we kwetsbare ouderen die bijvoorbeeld de straat niet op durven met boodschappen doen.”

“Maatvast biedt ons de locatie en alle ondersteuning. De Nieuwe Silo is een huis voor iedereen en we zijn erg blij dat we hier een plek hebben gevonden. We worden overal bij betrokken en dat is prettig. Het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek zijn en contact onderhouden. We moeten elkaar helpen en ons blijven inzetten voor verbinding.”

We geven de jongeren de ruimte om helemaal zichzelf te kunnen zijn

Jongerenwerker Seher Karagoz, Stichting Maatvast

“Dit is de tijd van de jongeren. Ze kunnen nu zoveel leren. Van elkaar, van andere culturen. Bij Maatvast geven we ze een plek waar ze zich vertrouwd en veilig voelen, waar ze ontmoeten, leren en hun vragen kunnen stellen. We geven ze de ruimte waar ze helemaal zichzelf kunnen zijn zonder dat vader of moeder meekijkt over de schouders. Uiteraard hebben wij indien nodig wel contact met de ouders. Dat weten de jongeren, daardoor is onze connectie ook sterker.”

“Maatvast en het jongerenwerk: ik voel mij vaak als een grote zus voor de jongeren. Wel iets ouder, maar ook dichtbij en vertrouwd. Ik snap snel waar ze mee bezig zijn, waar ze mee zitten. Ik verdiep me ook in de verschillende culturele achtergronden. Zo kun je toch taboe-onderwerpen bespreekbaar maken. De meiden en jongens voelen zich veilig genoeg om van alles tegen mij te zeggen.”

“Ik heb vroeger zelf nooit een plekje gehad waar ik me – buiten mijn eigen huis – echt thuis kon voelen. Dit wil ik creëren voor de jongeren met wie ik werk. Jongeren kunnen meer dan ze denken, alleen ze moeten erin geloven. Wij maken verbinding met ze en geven net dat extra zetje. Uiteindelijk doen ze het echt helemaal zelf! Ik wil op een laagdrempelige manier jongeren ondersteunen, advies geven en ze helpen hun verantwoordelijkheid te nemen. Zij leren van mij en ik leer ook absoluut van hun.”

Voor mij is dit een prettige en belangrijke plek

Tonton, bezoeker De Nieuwe Silo

“Drie jaar geleden kwam ik hier terecht, toen ik mijn zoons naar de schakelklas bracht naast De Nieuwe Silo. Ik ben freelancer en zat buiten aan een tafel te werken. Toen kwam beheerder Tiny naar me toe en we raakten in gesprek. Ze nodigde me uit om binnen te komen en daar verder te werken. Dat doe ik nog steeds, ook nu nog één zoon hier op school zit. Het is ideaal. Ik zit hier goed, het is gezellig, ik kan werken en zie uit het raam mijn zoon op het schoolplein.”

“Ik voel me welkom hier. We wonen nu zo’n drie jaar in Hoofddorp. Ik kom oorspronkelijk uit Japan en ontmoette mijn vrouw in Nieuw-Zeeland. We kwamen in Hoofddorp terecht bij onze zoektocht naar een school voor onze kinderen. Het bevalt ons hier erg goed. Hoofddorp is een fijne plek. Mensen zijn aardig, je hebt alle faciliteiten, maar het is toch niet zo hectisch als in de grote stad.”

“De Nieuwe Silo is belangrijk voor me. Ik heb hier al veel mensen ontmoet, ik maak vaak een praatje met bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. Mensen zijn ook echt geïnteresseerd in wat ik doe en waar ik vandaan kom. Ik help geregeld met wat kleine klusjes. Als er iets verplaatst moet worden of iets moet worden opgeruimd. Ik zou willen dat meer mensen ontdekken hoe gezellig en handig het wijkcentrum is. Er is volop ruimte en gelegenheid voor activiteiten, bijeenkomsten of gewoon even bijpraten met elkaar. Een wijkgebouw als De Nieuwe Silo brengt mensen echt bij elkaar.”

Alles en iedereen kan hier binnen komen lopen

Tiny Guit, sociaal beheerder De Nieuwe Silo

“Ik wil de mensen uit de wijk binnen halen. Vanaf het begin hebben we hier ons eigen plan getrokken. Mensen uit de wijk hadden vroeger het idee dat De Nieuwe Silo meer dicht dan open was. Dat beeld hebben we gaandeweg aardig kunnen omdraaien. Ik ben destijds begonnen met een bingo op elke eerste zaterdag van de maand en dat liep meteen hartstikke goed. Vervolgens zijn we de activiteiten gaan uitbreiden. Bijvoorbeeld met het dinercafé, ook dat is heel erg populair.”

“Ruim vijf jaar geleden solliciteerde ik naar de functie van receptioniste/telefoniste bij Maatvast. Nog voor ik begon, werd ik gevraagd of ik assistent-beheerder van De Nieuwe Silo wilde worden. En binnen drie maanden was ik al fulltime beheerder. Superleuk natuurlijk! Mijn belangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat de drie zalen goed benut worden door de bedrijven en verenigingen in de wijk en daar buiten. En dat De Nieuwe Silo nog beter bekend raakt en meer bezoekers aantrekt. Dat lukt eigenlijk heel goed. Ik vind mijn werk dan ook ontzettend leuk!”

“Ik vind het belangrijk om mensen te betrekken bij mijn pand. Je merkt dat als ze eenmaal over de drempel zijn, ze het gezellig vinden en vaak vragen of zij iets kunnen doen. Ik koppel ook graag mensen bij activiteiten en klusjes. Dat versterkt de band en daardoor kunnen we weer meer voor anderen doen. Alles en iedereen kan hier binnen lopen. Voor de cursussen, evenementen en gewoon voor een kopje koffie. De Nieuwe Silo is inmiddels een herkenbaar en gewaardeerd punt in de wijk.”